Over Kobra

JA! KOBRA!

Bij Kobra komt een grote diversiteit aan muziekstijlen samen in één a capella ensemble. Kobra werkt vanuit de overtuiging dat dingen niet eenvormig hoeven zijn om bij elkaar te passen. Na twaalf jaar zingen en performen brengen de zeven zangeressen nu hun eerste EP uit. Een bonte verzameling aan muziek die de hen dierbaar is, vol eigenheden en eigenaardigheden: KOBRA. Zeven zangeressen zoeken verbinding Kobra is een a capella ensemble dat al twaalf jaar aan de weg timmert. Zeven zangeressen, met elk een andere muzikale achtergrond, komen samen in hun liefde voor meerstemmige muziek. Ze kleuren hierbij liever niet binnen de lijntjes. Ze zijn klassiek geschoold, maar samen verkennen ze nieuwsgierig allerlei muzikale richtingen en schuwen daarbij het theatrale niet. Het liefst zingen zij op zo verschillend mogelijke podia, evenementen en festivals, constant op zoek naar nieuw publiek om te verrassen. Zo werkten ze eerder samen met klassieke grootheden in het Concertgebouw, maar ook met een metalband op het Roadburn Festival.

Kobra zoekt hierbij niet naar één stijl, en niet naar één klank. Muziek gaat voor hen niet over perfectie, maar over verbinden. Het verbinden van verschillende persoonlijkheden, van de stemmen onderling, en de verbinding met het publiek.

“Ik was bang voor slangen, totdat ik Kobra hoorde zingen. Wat een vernuft en puike presentatie uit moderne, gouden kelen. Ik zie het Reptielenhuis nu weer met vertrouwen tegemoet.” – Ed Spanjaard, dirigent, pianist en docent.

“These ladies are so full of musicality, energy and interesting ideas, I am deeply impressed.” – Simon Carrington, oprichter van The King Singers, zanger, musicoloog en dirigent.

“De stemmen van het Kobra Ensemble combineren perfect met elkaar tot een expressief organische klank. De zuiverheid en de expressiviteit zijn kenmerkend, even als hun virtuositeit, als direct resultaat van hun harde werk met elkaar, met veel plezier en met zeer bijzondere chemie.” – Gilad Nezer, zanger Nederlands Kamerkoor

Wie o wie?

Karlijn

Theatermaker en performer Karlijn Hamer zoekt voor Kobra naar nieuwe manieren om de stem in te zetten in muziek en in de ruimte. Ze volgde haar opleiding aan de toneelschool Amsterdam en het conservatorium Den Haag. In 2022-2023 maakt Karlijn twee nieuwe vocale performances onder de Nieuwemakersregeling, in samenwerking met muziektheatercollectief Touki Delphine.

Lonneke

Het warme stemgeluid van Lonneke Kegels wordt binnen Kobra op alle mogelijke manieren ingezet: van subtiele hoge sopraanpartijen tot beltende lead in Oost-Europese volksmuziek. Dit laatste doet zij ook in haar eigen Balkanband. Na het afronden van het conservatorium van Rotterdam, werkt ze nu als fysio- en haptotherapeut, met specifieke focus op het kaakgewricht en ademhalingsproblematiek.

Nina

Nina Rompa is jazz- en folkzangeres. Met haar virtuoze gevoel voor timing weet zij muziek van over de hele wereld toegankelijk te maken voor Kobra. Afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam heeft Nina zich onder andere toegelegd op de Braziliaanse muziek met haar band Cantorias. In 2020 bracht zij haar debuutalbum met eigen composities There uit bij JustListen.

Saskia

Saskia Voorbach zingt met haar zeer grote bereik zowel de hoogste als laagste partijen binnen Kobra. Als klassiek zangeres studeerde ze aan het conservatorium Den Haag, en zong ze in operaproducties van Opera Zuid en Barokopera. Daarnaast zet Saskia zich in voor het Nederlands muziekonderwijs, met specifieke aandacht voor muziekles voor peuters.

Sterre

Zangeres en componist Sterre Konijn is Kobra’s absoluut gehoor. Als soloartiest speelt ze in diverse muziek(theater)producties. Zij zingt van tango tot hedendaags klassiek, improviseert en componeert en speelt daarnaast duduk en theremin. In 2021 bracht zij bij 7 Mountain Records haar debuutalbum ‘een’ uit. Op dit moment werkt zij aan eigen composities op teksten van Dante Alighieri.

Lea

Lea Klarenbeek neemt met haar solide en flexibele stem vaak de altpartijen voor haar rekening. Ze maakt zich nieuwe muziekstijlen en talen snel eigen, wat goed van pas komt bij Kobra’s muziek uit de hele wereld. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam als politiek filosoof op integratie en gelijkheid. Als adviseur zint ze nu op slimme oplossingen voor ingewikkelde maatschappelijke problemen.

Ingrid

Ingrid Doude van Troostwijk is Kobra’s diepe alt. Zij vormt het fundament waar Kobra haar harmonieën op bouwt. Na haar klassieke zangopleiding aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam heeft zij religiestudies en politicologie gestudeerd. Ze werkt nu als strategisch adviseur voor een Amsterdamse woningcorporatie.